Friday, August 19, 2011

Resepi tangan bujang (GARLIC CRACKER)





*RESEPI: GARLIC CRACKER.

*Target: kalian yang suka mengunyah. haha girls kot.
*jimat, murah. marvelos.

*Bahan-bahan
1- tepong gandum


2- air masak.
3- garam
4- minyak masak
5- bawang putih@ garlic

*methodology. (poyo kan)
1-gaul tepung gandum dengan garam secukop rasa.
2-bubuh air skit. jadikan dowh. 1 ketol bebola cute
3-lomorkan minyak skit. supaya tak lekat. bayangkan anda sedang menguli dowh roti canai. begitulah rupanya
4-tumbuk bawang putih. minimum 5 biji. ikot adonan korang. dan ikot taste korang. kalao nak lagi power tumbuh ler banyak.haha.
5-salot @ lomor the garlic kat dowh.
6- panaskan minyak. kalau boleh pakai minyak masak yg baru la ye. kalau pkai minyak goreng ikan, ilang pulak rasa garlic tu.
7-cebis2 kan dowh dan buatlah bentuk ikot kesukaan kalian. yg pasti nipis. barulah crisp gitu.
8-ok. sekarang boleh lemparkan the cebisan dalam kuali. make sure minyak panas dgn api yg kcik. sebab garlic cracker ni cepat masak/ cepat digoreng/ easily get burned. ayat chef wan 'kuning keemasan'.
9- DAH SIAP.
10- ni skil aku la. kalau da siap tu, rasa. kalau boleh mase the first trial tu, rasa dlu, kalau kurang, silalah tambah apa patot. pandai2 la nak idop. ya. lg 1, kalau boleh la, mse nak wat cebisan tu, kadar keliatan dowh tu mcm mamak tebar roti canai. nipis tapi kuat. tak mudah koyak. baru MANTOP!. ;)

ok selamat mencuba.
so far ak tak tau macammana nak baik pulih rupa garlic cracker. yg pasti. SELAMAT MENGUNYAH. ;) untuk yg cuti2 malaysia di bulan ramadhan ni . kunyah cracker ni sorok2 pun boleh kenyang. sbab dia tepong. huhu. ops!

No comments:

Pengkongi SECRET